Múlt és jelen a bélyeggyűjtésben

Székesfehérvár.hu , 2023. szeptember 19. (kedd)

A „Petőfi 200” emlékévhez is kapcsolódik a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör szeptember 20-án, szerdán nyíló városi bélyegkiállítása. A 16 órakor kezdődő rendezvényen előadást tart dr. Lukács László néprajzkutató a szabadságharc költőjéről. A kiállításra személyes bélyegek készülnek, amelyek Petőfi Sándor székesfehérvári kapcsolatára utalnak, valamint alkalmi bélyegzésre is sor kerül.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján bélyegekkel idézi meg a szabadságharc költője és az 1848-as forradalom emlékét a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör. A szeptember 20-án, szerdán nyíló kiállítás vezérfonalát a bélyeggyűjtés múltja és jelene adja 34 keretoldalon. Négy egykori gyűjtőtársuk, dr. Tóth István, Hada Tibor, Noll Károly és Kaszai Béla anyaga mellett a jelenlegi tagság gyűjteményeiből is úgy válogattak, hogy minél többen, minél változatosabb témákkal jelenhessenek meg. Az eseményen nemcsak a filatélia változatos formáit, témáit mutatják be, hanem rokon gyűjtési területeket is, mint a kisgrafikák és képeslapok. A kiállításra személyes bélyegeket készítenek (6-os és 35-ös ívben is), amelyek Petőfi Sándor székesfehérvári kapcsolatára utalnak.

A VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban 16 órakor kezdődő eseményen köszöntő előadást tart dr. Lukács László néprajzkutató „Petőfi Sándor Székesfehérváron” címmel. A kiállítást Bencefiné Vaszkó Éva, a MABÉOSZ alelnöke nyitja meg, a kísérő rendezvény keretében Mórocz István „Pro Civitate” kitüntető címmel és Mórocz Istvánné „Székesfehérvárért” díjjal kitüntetett könyvkötő mesterek „Petőfi 200” emléklapra pecsét készítését mutatják be. A megnyitó napján alkalmi bélyegzésre kerül sor. A kiállítás szerdán 16-18 óráig, csütörtökön – pénteken 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig látogatható.

Tisztelettel hívják és várják az érdeklődőket.