Felragasztható halhatatlanság – bélyegkiállítás nyílt a Tóvárosi Általános Iskolában

(forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ Székesfehérvár)
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

A Tóvárosi Általános Iskolában folytatódik a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör kiállítás-sorozata. Kedden nyílt meg és húsvétig látogatható az a különleges tárlat, amely az iskola profiljához igazodva a természet és a sport témakörökre épül. A tárlatot Mészáros Attila alpolgármester és Laczi Zoltán, a Kör elnöke nyitották meg.

A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör 2018-ban kezdeményezte egy bélyegbemutató sorozat indítását a helyi általános és középiskolákban, illetve a közművelődési intézményekben. A sorozat több helyszínre eljutott az elmúlt években. A magyar bélyeg 1871 óta létezik, az azóta megjelent különleges darabokból állnak a Kör kiállításai. Fontos szempont, hogy az érdeklődést felkeltő színes, tematikus összeállításokkal közelebb hozzák a bélyegek világát a gyerekekhez. A Tóvárosi Általános Iskola sporttagozatos intézmény és örökös ökoiskola is, így itt a sport és a természet témakörökre épülő tárlattal készültek.

„A bélyegek tanítanak bennünket, tulajdonképpen minden darab egy apró alkotás. Készítésük szakértelmet, pontosságot igényel, de aki nem kötelezik el magát ennek a szenvedélynek, annak is örömet okoz a bélyegekben való gyönyörködés.” – hangsúlyozta a megnyitón Schnee Zoltánné intézményvezető.

„Egy bélyeg sokmindent jelez, legyen az művészet, történelem, hagyományőrzés, kultúra, természet..stb. Alkotás, amely több mint egy fénykép, egy leirat.  Képes arra, hogy tükrözze egy kor szellemiségét.” – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, aki emlékeztetett arra, hogy régen sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett a bélyeggyűjtés és gyermekként ő is űzte ezt a hobbit.  Hozzátette, az online világ térnyerése és a postai szolgáltatások visszaszorulása okán ma már sokkal kevesebb bélyeget használunk, éppen ezért fontos, hogy a Városi Bélyeggyűjtő Kör őrizze és ápolja a hagyományokat.

Laczi Zoltán, a Kör elnöke a megnyitón arról beszélt, hogy még gyermekként ismerkedett meg a bélyegekkel és nagyon megfogta ez a különleges világ. A szervezet szakértő tagja a következő hetekben iskolai tanórák keretében mutatja be a kiállítás anyagát, illetve beszél a bélyegkészítésről, a bélyeggyűjtésről és arról is, hogy manapság mindenki elkészíttetheti a saját bélyegét a Magyar Posta közreműködésével. Márai Sándor szavait idézve „A bélyeg felragasztható halhatatlanság”.

A megnyitón közreműködött Mezei Maja 4.B osztályos tanuló és a Tóvárosi Általános Iskola énekkara.