Bélyegbemutatók az iskolákban

2018-ban kezdeményezte a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör vezetősége egy bélyegbemutató sorozat indítását a helyi általános és középiskolákban. Nem a kiállításokon szokásos anyagokkal, hanem a gyerekek érdeklődését felkeltő összeállításokkal terveztük a megjelenést.

2019. április hónapban a Ciszterci Szent István Gimnázium, májusban pedig a Vasvári Pál Általános. Iskola vezetése jelezte fogadókészségét. A gimnázium reprezentatív könyvtárában, illetve az általános iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában adtak lehetőséget 8-8 keretnyi bélyeg anyag kiállítására. Mindkét helyen a diákok rövid kultúrális műsorral szinesítették a megnyitót. A bemutatókra a helyhez és alkalomhoz valamilyen módon illeszkedő tematikájú anyagokat vittünk. A gimnáziumba a névadó Szent Istvánnal és a cserkészettel kapcsolatos, míg az általános iskolába 1848 hőseit bemutató bélyegeket, mivel ez utóbbi május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján nyitott. Utóbbi helyen – mivel sok alsó tagozatos tanuló látogatta – mesebélyegekből is készítettünk két keretet. Mindkét helyen bemutattunk egy keret személyes bélyeget, reprezentálva a bélyeggyűjtés legfrissebb témáit.

2021. október 1-étől a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő István Király Általános Iskolában szerveztünk bemutatót. Az iskolában a bemutató sorozatunkat Szent István királyról készült tematikus anyaggal kezdtük.

2022. január 20-ától április 15-éig a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében tartó bemutató sorozattal kerestük meg a gyerekeket bemutatva a bélyegek világát.

Utóbbi két helyen egy-egy alkalommal cseréltük is a feltett anyagokat, hogy változatosabbak legyenek a látnivalók.

2022. szeptember 13-ától a következő bemutató a 70 éves Kossuth Lajos Általános Iskolában kerül megszervezésre.

A bemutató megnyitójára szeptember 13-án kedden 10 órakor kerül sor. A bemutatót köszönti Östör Annamária önkormányzati képviselő tanácsnok asszony.

A kiállítások megtekintésére, az iskolák órarendjébe illesztve is lehetőség van. Az óra keretében Egyesületünk szakértő tagja mutatja be a kiállítás anyagait, beszél a bélyegről és a bélyeggyűjtésről a diákok számára.

Vélemény, hozzászólás?