Új filatéliai szakkönyv!

Kaszás Gábor: Mobil szolgáltatóhelyek bélyegzései 2000 – 2020

/ A Magyar Posta négyszámjegyű bélyegzői /

A modern postatörténet egy olyan területének kutatási eredményeiről készült egy új tanulmánykönyv, amelyről eddig nem jelent még meg átfogó szakirodalom. A mobil szolgáltatóhelyeken használt négyszámjegyű azonosítóval ellátott bélyegzőket és az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeket mutatja be 2000-től 2020-ig, érintve az állandó postai szolgáltatóhelyeket és a pót-keletbélyegzőket is. A kötet kitér a gyűjtési lehetőségekre és a különleges kutatási módszerekre is. A szerző és kiadó Kaszás Gábor Székesfehérváron él, és évek óta próbál minden adatot összegyűjteni a négyszámjegyű bélyegzésekről és használatukról. Munkájának eredményét adta közre ebben a tanulmánykötetben.

A könyv A/4 formátumban, kemény borítóval, 270 oldal terjedelemben jelent meg, végig színes képekkel illusztrálva. Az első rész egy 120 oldalas szöveges tanulmány 168 színes képpel és 26 táblázattal illusztrálva, amely bemutatja a bélyegzők kialakítását, használhatósági idejét, cseréjét és javítását, különböző szempontú csoportosítását, illetve az egyes mobil szolgáltatótípusok jellemzőit, érdekességeit. A gyűjtők kezébe ritkán kerülő bélyegzőnyilvántartásokat, a bélyegzők használhatósági idejét dokumentáló különleges lenyomatokat és a bélyegzőcseréket bizonyító fordulónapi bélyegzőváltásokat is meg lehet tekinteni. Megtudható sok más mellett, hogy melyik volt a legkorábbi mobilpostai járaton feladott levél, melyik a legutolsó ismert „MPRT” és „MPZRT” feliratú négyszámjegyű bélyegzés, és több, eddig nem ismert, ritka bélyegző lenyomatával is lehet találkozni.

A szöveges tanulmányt hét melléklet egészíti ki 150 oldalon. Ide került a Magyar Postától kapott, mobilpostákra vonatkozó járatindítási terv, és a hat különböző postai mobil szolgáltatótípus összes ismert bélyegzőjének táblázata a bélyegzők képével, az ellátott települések adataival és egyéb információkkal. A négyszámjegyű bélyegzők mellett az ismert, mobil szolgáltatók által használt pótkeletbélyegzők és tartalékbélyegzők is szerepelnek. Több mint 1100 bélyegzőt dolgoz fel a melléklet. A táblázatok elérhetők lesznek az IBk honlapján is, ahol folyamatosan frissülnek majd az adatok a visszajelzések alapján.

A kötet összeállításához nagy segítséget nyújtottak a Magyar Posta munkatársai és a gyűjtők is, nélkülük nem valósulhatott volna meg a könyv. A szerző nagy érdeme, hogy össze tudta fogni a terület gyűjtőit, és meg tudta valósítani az együttműködést. A szerző továbbra is kutatja a négyszámjegyű bélyegzőket, és örömmel várja a javításokat, kiegészítő adatokat és képeket.

A kiadást pénzügyileg támogatta az Internetes Bélyeggyűjtő Klub és a Pátria Filatéliai Egyesület.

A könyv magánkiadásban jelent meg, teljes ára 6000 Ft. Érdeklődni lehet a szerzőnél, Kaszás Gábornál (gkaszas46@gmail.com).

Ajánlom mindazoknak ezt a kötetet, aki érdeklődnek a bélyegzések iránt, akik meg szeretnék ismerni ezt az új területet, és akik kíváncsiak arra, hogy hogyan működik a Magyar Posta a 21. században.

Csatlósné Mariann

IBK elnök

Vélemény, hozzászólás?