Bélyegbemutató Székesfehérváron, az István király Általános Iskolában

2019-ben kezdeményezte a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör vezetősége egy bélyegbemutató sorozat indítását a helyi általános iskolákban és középiskolákban. Nem a kiállításokon szokásos anyagokkal, hanem a gyerekek érdeklődését felkeltő összeállításokkal jelentünk meg eltelt időszakban az intézményekben. A bemutatókra a helyhez és alkalomhoz valamilyen módon illeszkedő tematikájú anyagokat vittünk, és bemutattunk egy keret személyes bélyeget is, reprezentálva a bélyeggyűjtés legfrissebb témáit.

Az iskolákban a diákok számára a kiállítások megtekintése mellett lehetőséget teremtettünk egy-egy órás előadás meghallgatására a bélyegről és a bélyeggyűjtésről.

Folytatni kívánjuk a bemutató sorozatunkat a 2021. évben is.

Október 1-étől a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő István Király Általános Iskolában szervezünk bemutatót.

Az iskolában a bemutató sorozatunkat Szent István királyról készült tematikus anyaggal kezdjük.

Az államalapítása magyar történelem megkerülhetetlen sarokköve. Koroktól, világnézettől, politikai rendszerektől függően más-más hangsúlyokkal elevenítik fel, de fontosságát senki nem vonta kétségbe, mint ahogy a vallás jelentőségét sem, az államalapítás folyamatában. Ebben a folyamatban nem az egyetlen, de mégis a legfontosabb személy Szent István király. Fentiekből következik, hogy a felmérhetetlen bőségű történészi publikáció, művészeti alkotás, vallási és világi emlék és dokumentum visszatérő alakja az országalapító király. Természetes tehát, hogy a több mint száz éves magyar bélyegkiadás is vissza-visszatér alakjára, különösen a kerek évfordulók kapcsán.

A Magyar Posta közel száz bélyegen örökítette meg eddig emlékét. A bélyeggyűjtők figyelmét is felkeltve, sokan állítanak össze anyagokat ezekből a bélyegekből, és a bélyegek még számosabb, különleges bélyegzőkkel variált változataiból. A postai kiadások darabszámának korlátaiból következően a gyűjtők, gyűjtői szervezetek maguk is készíttetnek – postai bérmentesítésre ugyan nem alkalmas – filatéliai dokumentumokat (emlékíveket, levélzárókat, reklámbélyegeket) a fenti témakörben.

A bemutatásra kerülő anyag is főleg utóbbi filatéliai dokumentumokból áll. A dokumentumok szöveges magyarázatai a kiadások helye és ideje, gyűjtői szempontú tulajdonságai mellett történelmi betekintést is nyújtanak, nem vonva el a figyelmet a képi megjelenítésről.

A bemutató áttekintése lehetőséget ad arra is, hogy a tananyag vonatkozó részeit illusztrálja, felelevenítse.

Vélemény, hozzászólás?