Az István király iskolában folytatódik az Iskolai bélyegbemutatók sorozat

(Forrás, szöveg és fotók: Önkormányzati Kommunikációs Központ Székesfehérvár)

Az István Király Általános Iskolában folytatódik a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör Iskolai bélyegbemutatók sorozata. A mától látható kiállításon a Szent István királyról készült tematikus anyagot ismerhetik meg a 35. évfordulóját ünneplő oktatási intézmény diákjai.

Két évvel ezelőtt indította útjára a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör bélyegbemutató sorozatát a város általános és középiskoláiban. Mint azt Laczi Zoltán, a Kör elnöke elmondta, a gyerekek érdeklődését felkeltő összeállításokkal készültek, és a bemutatókra a helyhez és alkalomhoz valamilyen módon illeszkedő tematikájú anyagokat vittek. A járvány okozta kényszerszünet után most újraindul a sorozat. A Szent István királyról készült tematikus anyagot a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő István Király Általános Iskolában mutatják be. 

Az államalapítás a magyar történelem megkerülhetetlen sarokköve. Koroktól, világnézettől, politikai rendszerektől függően más-más hangsúlyokkal elevenítik fel, de fontosságát senki nem vonta kétségbe, mint ahogy a vallás jelentőségét sem az államalapítás folyamatában. Ebben a folyamatban nem az egyetlen, de mégis a legfontosabb személy Szent István király. A felmérhetetlen bőségű történészi publikáció, művészeti alkotás, vallási és világi emlék, dokumentum visszatérő alakja az országalapító király. A több mint százéves magyar bélyegkiadás is vissza-visszatér alakjára, különösen a kerek évfordulók kapcsán. A Magyar Posta közel száz bélyegen örökítette meg eddig emlékét.

A bemutató áttekintése lehetőséget ad arra is, hogy a tananyag vonatkozó részeit illusztrálja, felelevenítse. A kiállításhoz az órai munka mellett a jubileumi év kapcsán több program is kapcsolódik. Az ismeretterjesztés mellett az iskolatörténi vetélkedőben is szerepel majd a bélyegekre vonatkozó kérdés, tájékoztatott Krählingné Kovács Tünde, az iskola igazgatója. 

A bélyegek amellett, hogy képzőművészeti alkotások, keresztmetszetet adnak egy adott kor eseményeiről, ismert személyeiről. Olyan, mint egy kalendárium, fogalmazott Viza Attila önkormányzati képviselő. Az iskolában látható anyag szöveges magyarázatai a kiadások helye és ideje, gyűjtői szempontú tulajdonságai mellett történelmi betekintést is nyújtanak. A bemutató áttekintése lehetőséget ad arra is, hogy a tananyag vonatkozó részeit illusztrálja, felelevenítse.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából. 

Vélemény, hozzászólás?