A felragasztható halhatatlanság Bélyeggyűjtemény-bemutató a Honvédelem Napja alkalmából 

Székesfehérvár, 2019. május 21. (kedd)Nemrégiben indította útjára a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör bélyegbemutató sorozatát, mellyel a bélyeggyűjtést kívánják népszerűsíteni. A vándorkiállítás a Ciszterci Szent István Gimnázium után második ideiglenes otthonát a Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában találta meg, ahol a gyerekek és az érdeklődők május 31-ig, jövő péntekig tekinthetik meg a Honvédelem Napja és a Gyermeknap alkalmából kiállított gyűjteményeket.

Ahogy a hozzáértők mondják: a bélyeg egy adott kor lenyomata, a jövő nemzedékének egyszerre mesél a múltról, és hordoz értéket a jelen számára. A 91 éves Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör, a fehérvári filatelisták népszerűsíteni szeretnék a bélyeggyűjtést és minél szélesebb körben szeretnék megismertetni a bélyegekben rejlő értékeket. Ezért indították útjára bélyegbemutató sorozatukat, melynek második állomás a Honvédelem Napja és a Gyermeknap alkalmából a Vasvári Pál Általános Iskolában kerül megrendezésre.

A kiállítást megnyitó ünnepségen az iskola igazgatója, Laczkó Gábor köszöntötte diákjait. Az igazgató elmesélte a gyerekeknek, hogy miért május 21-én ünnepeljük a Honvédelem Napját, szólt az 1848-49-es forradalom napjairól és csatáiról, illetve annak fehérvári vonatkozásairól.

„A hagyományteremtő céllal útnak indult vándorkiállítás egy újabb lehetőséget teremt a bélyeggyűjtő kör számára arra, hogy megszólítsa a fiatalokat, közelebb vigye a diákokhoz e kedves elfoglaltságunkat, nemes szenvedélyünket, a bélyeg szeretetét. A bélyeggyűjtés odafigyelést, szakértelmet, türelmet, precizitást igényel, de nem kell gyűjtőnek lenni ahhoz, hogy a személyes bélyegekről most elkészült digitális katalógust nézegetve az ember gyönyörködjön az apró alkotásokban.” – mondta el Laczi Zoltán, a Székesfehérvári Bélyeggyűjtő Kör elnöke. Elmondta, hogy a Mesélnek a bélyegek, mesés tablók és az 1848-49-es eseményeket bemutató bélyegek mellett, a gyerekek két új tablót is megcsodálhatnak: kiállítják a koronázási jelvényekről készült bélyegeket is.

A tárlatot ünnepi gondolataival Viza Attila önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki kiemelte a bélyegek komplex és nagy kulturális értéket képviselnek. „A postabélyegek megjelenése nemcsak a postai küldemények célba érkezését egyszerűsítették le, hanem ezzel egyidőben elindították a kor egyik legújabb és legnagyobb szenvedélyét is: a bélyeggyűjtést. Az évek során pedig művelői külön tudománnyá fejlesztették azt.” – idézte fel a képviselő a hobbi kialakulásának történetét. Mint mondta, ma már sokkal szívesebben hívjuk segítségül a technikát, mintsem ragadunk tollat és papírt gondolataink lejegyzeteléséhez, és a posta is nyomdázza a bélyegeket, de ünnepi alkalmakra még jelentetnek meg különleges és értékes bélyegsorozatokat.

A tárlat megnyitóján Horváth Zsófia, 7.a osztályos tanuló a Magyarország, az én hazám című népdalt adta elő. Az 1.b osztályos, Faller Marcell A postás című verset szavalta, míg a 8.a-s Farkas Fanni fuvolaszólójával emlékezett meg az 1848-49-es eseményekről.

A Magyar Honvédelem Napjához és a Gyermeknaphoz kapcsolódó kiállítást az érdeklődők a Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pince Galériában tekinthetik meg május 31-ig, jövő péntekig. A kiállításon Fehérvári József, a fehérvári filatelisták egyik doyenje tart tárlatvezetéseket.

A megnyitón készült képek letölthetők a Galériából.

Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr

Vélemény, hozzászólás?