Bélyegkiállítás sajtóközlemény

SAJTÓKÖZLEMÉNY –  2019. április 2. (kedd)
(forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ – www.okkfehervar.hu)
A Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör legújabb, a cserkészet témakörben összeállított bélyegsorozatából nyílt kiállítás ma. A vándorkiállítás első helyszínén, a Ciszterci Szent István Gimnáziumban jelentették be a Személyes bélyeg katalógus megjelenését is. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt, az oktatási intézmény diákjai adtak műsort. 


A kiegyezés után, 1871. május 1-jén jelent meg az első igazi magyar bélyeg. Az első hazai bélyeggyűjtő kör 1884-ben alakult, Fehérváron pedig 1925 őszén szerveződtek egyesületbe a bélyeggyűjtők. A Székesfehérvári Bélyeggyűjtő Kör már 91 éve ad otthont annak a gyűjtőszenvedélynek, amely túlélte a háborúkat és ma is aktív részese a város kulturális életének, mondta Laczi Zoltán, a bélyeggyűjtő kör elnöke. A kiállításról szólva elmondta, a cserkészet témakörben hét tablón látható bélyegek Hada Tibor gyűjteményének darabjai, amelyek a világ minden tájáról származnak.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kiemelte, nem mindennapi rendezvénynek ad otthont a gimnázium. A hagyományteremtő céllal útnak indult vándorkiállítás egy újabb lehetőséget teremt arra, hogy megszólítsa a fiatalokat, újabb közösségek jöjjenek létre. A bélyeggyűjtés odafigyelést, szakértelmet, türelmet, precizitást igényel, de nem kell gyűjtőnek lenni ahhoz, hogy a most elkészült digitális katalógust nézegetve az ember gyönyörködjön az apró alkotásokban. 

Laczi Zoltán az eseményen jelentette be, hogy elindították a Személyes bélyeg katalógust. Már 2004 óta készíthetők személyes bélyegek, amelyeket családi ünnepek (születésnap, keresztelő, ballagás) emlékére, vagy éppen önkormányzatok, települések, rendezvények propagálására készülhetnek. Az utóbbi években a Magyar Posta is készít olyan személyes bélyegeket, ahol nemcsak a postai rész, hanem a szelvény is saját “terméke”.

A gyűjtők körében természetesen felmerült az igény a rendszerezésre, katalogizálásra. A kiadás körülményeiből adódik, hogy hivatalos, átfogó nyilvántartás nincs a kiadott bélyegekről. Ezért 2018 elején Dr. Hermann István pápai és Fehérvári József székesfehérvári gyűjtők ötlete alapján, öntevékeny alapon megkerestek számos bélyeggyűjtőt, hogy bocsássák rendelkezésükre gyűjteményük e körbe tartozó bélyegeinek képeit. „A kezdeményezés pozitív visszhangra talált, és már rövid idő alatt ezernél több kép gyűlt össze. Így megkezdhettük a bélyegképek rendszerezését, és egy internetes katalógus összeállítását. Ez év elejére sikerült elkészíttetni a számítógépes programot, ami könnyen áttekinthető formában bemutatja a már 2500 db-ra duzzadt állományt. A Személyes bélyegek katalógusa már elérhető az interneten http://szemelyesbelyeg.filafehervar.hu címen, ismertette Laczi Zoltán. A katalógust folyamatosan bővítik a gyűjtőktől kapott képekkel. Az újonnan megjelenő bélyegek mellett a korábban kiadott példányok képeit is várják.

A kiállításon a gimnázium 7. osztályos cserkészei és az énekkar tagjai adtak műsort, amelyben cserkészdalok, Szent Istvánról és a bélyegek titkáról szóló egy-egy irodalmi szöveg hangzott el. Majd a bélyegkör elnöke egy-egy általuk készíttetett, a MABÉOSZ által “Tiszteletbeli tag” címmel kitüntetett tagjairól készült személyes bélyeget adott át Székesfehérvár polgármesterének és Gyóni Andrásnak, a Ciszterci Gimnázium korábbi igazgatójának.

A helyszínen készült fotók letölthetők a Galériából.
fotó: Molnár Artúr
szöveg: Csordás Csilla

Vélemény, hozzászólás?